09.05.2025 Johannes

Habemus Papam
paus Leo XIV
reactie mgr Van Den Hende

Kardinaal Robert Francis Prevost (69) is op donderdag 8 mei door de kardinalen in het conclaaf gekozen als de nieuwe paus. Dat er een beslissing was gevallen werd rond 18.00 uur bekend gemaakt met witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse kapel. Om 19.30 uur werd de nieuwe paus, die afkomstig is uit de Verenigde Staten, gepresenteerd met de bekende woorden Habemus Papam. Hij koos de naam Leo XIV en hij groette de menigte met de woorden “Vrede zij u!”

In een reactie zegt bisschop Van den Hende: “De paus groette de mensen op het Sint Pietersplein met de woorden van Jezus Christus, de verrezen Heer: ‘Vrede zij u.’ Hij richtte deze vredesgroet tot heel de wereld. Dat is actueel. Paus Leo XIV geeft aan dat hij staat voor de blijde boodschap van vrede en eeuwig leven, die voor iedereen bestemd is.”

“Op het balkon van de Sint Pieter heeft paus Franciscus nog niet zo lang geleden in zeer kwetsbare toestand de mensen in één zin een gezegend paasfeest toegewenst. Pasen is het feest van de verrijzenis. Nu paus Leo XIV op datzelfde balkon staat en hij spreekt de woorden uit ‘Vrede zij met jullie’ dan pakt hij de draad op van de boodschap van Pasen. In deze paastijd, die voor ons als katholieken tot Pinksteren duurt, heeft paus Leo meteen bij zijn aantreden de toon gezet. Hij gelooft in het eeuwig leven, hij gelooft in de liefde van Jezus Christus en die wil hij alle mensen in de wereld, ook in oorlogsgebieden, toebidden en toewensen.”

“Ik denk dat hij best veel kardinalen en bisschoppen kent”, vervolgt de bisschop. “Hij is sinds een aantal jaren hoofd van het dicasterie voor de bisschoppen, waar bisschopsbenoemingen worden voorbereid. Veel kardinalen zullen hem inmiddels wel kennen omdat hij op zo’n belangrijk dicasterie van het Vaticaan werkzaam is. Hij is iemand die met het Vaticaan en Rome bekend is.”


“Na de jezuïet paus Franciscus, is ook de nieuwe paus een religieus, lid van de religieuze orde van de augustijnen. Hij heeft ook in Rome gewerkt als overste van zijn orde”, aldus de bisschop. “Hij is wel voorbereid voor deze zware taak, denk ik. Hij heeft ervaring op bestuurlijk niveau in de Wereldkerk. Hij komt uit Noord-Amerika, maar werd ook uitgezonden naar Zuid-Amerika. Hij spreekt verschillende talen. Met zijn geloof en al zijn ervaring komt hij denk ik een heel eind als nieuwe paus.”

“Hij heeft als naam gekozen voor Leo XIV. Dat is een bijzondere naam. Zijn voorganger paus Leo XIII, die paus was van 1878 tot 1903, staat in de Kerk bekend als een paus die heel sterk de sociale leer van de Kerk op de kaart gezet heeft. Hij heeft heel sterk gepleit voor rechten van mensen in hun arbeid en de waardigheid van de menselijke persoon, en ook voor de mogelijkheid voor gezinnen om zich te vestigen met onderwijs en gezondheidszorg. In de tijd van paus Leo XIII was er veel aan het veranderen. Mensen van het platteland trokken naar de grote steden om te werken als arbeider in de fabrieken. Met zijn encycliek Rerum Novarum heeft hij in 1891 de toon gezet om vanuit het geloof te bouwen aan een rechtvaardige samenleving. Dus als de nieuwe paus nu voor de naam Leo kiest is dat zeker verbonden met dat programma van Leo XIII.”

“Ik heb de nieuwe paus twee keer ontmoet”, vertelt de bisschop. “Dat was bij twee vergaderingen van voorzitters van de Europese bisschoppenconferenties (CCEE). Toen heb ik een indruk van hem gekregen als iemand die goed luistert, die bescheiden is en sterk ook de liefde van Christus centraal stelt, heel bijzonder gevoed in het sacrament van de eucharistie. Daar heeft hij bij een van de vergaderingen uitgebreid over gesproken. Hij is klein van gestalte, groot in zijn bestuurlijke mogelijkheden.”

“Het Vaticaan is voor hem een bekende wereld. Hij zal ook zijn ervaring meebrengen vanuit Latijns-Amerika en Noord-Amerika en ook zijn ervaring als religieus. Een man van gebed, iemand met bestuurlijk inzicht en met kennis van de wereld. Een herder die in geloof en liefde veel voor de Kerk zal kunnen betekenen.”